mezzo logo
management+advies
hondenslee

Doorbreek het wij-zij denken

Ik heb in verschillende teams gewerkt en regelmatig wrijving ervaren binnen de teams, maar vooral tussen de teams. De ‘wij’ was best comfortabel. Je kijkt met een roze bril naar je eigen teamcollega’s en ziet niet wat het effect is van jullie gedrag. Wij doen het toch goed? Kritiek van ‘zij’ was onterecht, toch? Het wij-zij denken in de praktijk.

Samenwerking tussen teams wordt nogal eens verstoord door ‘wij-zij’ denken. Ik zie het in veel organisaties en dat is ook niet zo gek. Leidinggevenden steken veel tijd in het laten samenwerken van hun teamleden. En dat is goed. Als een team goed samenwerkt worden problemen sneller opgelost, loopt de communicatie soepeler en is men bereid elkaar te helpen.

Oordelen

Maar, de focus alléén op het eigen team en eigen teamdoelen is niet goed. Exclusieve aandacht voor het eigen team versterkt de rivaliteit en daarmee het wij-zij denken. Teamleden kunnen zich terugtrekken in hun eigen team en gaan oordelen over andere teams: als ‘zij’ beter hun werk hadden gedaan, konden ‘wij’ ons werk ook goed doen. Zij kijken minder kritisch naar het gedrag van het eigen team, dan naar het gedrag van het andere team. Positieve acties van het eigen team worden gezien als de eigen prestatie en bij een succes van het andere team wordt dat toegeschreven aan mazzel hebben.

Slechter presteren

Als er binnen organisaties niet goed wordt samengewerkt, gaat de organisatie in zijn geheel slechter presenteren. Klanten hebben hier last van. Zij moeten langer wachten op een antwoord of krijgen een verkeerd antwoord omdat een collega niet voldoende kennis heeft over het werk van het andere team. En ook niet snel de ander opzoekt.

Een heleboel redenen om het anders te willen!

Doorbreek het wij-zij denken door een gezamenlijk doel

Gelukkig kan het ook anders. Realiseer je dat teams elkaar nodig hebben om de klant goed te bedienen en resultaten te halen. Successen creëer je door als hele keten binnen de organisatie samen te werken. Hoe doe je dat? Door het werken aan het gezamenlijke doel. Het doel dat de teams verbindt, het organisatiedoel. Maak van de hele organisatie een ‘wij’.

En hoe doe je dat dan?

Met organisatiedoelen kan je vaak niet direct aan het werk. Maak de organisatiedoelen concreet en vertaal ze naar teamdoelen en acties. Laat daarbij zien waar die doelen elkaar raken en overlappen. Teamleden zien zo dat de samenwerking tussen de verschillende teams noodzakelijk is.

Werken de teams daarna vanzelf samen? Niet altijd, is mijn ervaring. Belangrijk is dat teamleden van de verschillende teams elkaar beter leren kennen. Zo verdwijnen (voor)oordelen over elkaar.

Onderstaande acties hebben mij geholpen om teams beter te laten samenwerken:


Kortom, doorbreek het wij-zij denken door focus op het gezamenlijke doel, leer elkaar kennen en ga samenwerken!

Meer informatie

Wil je meer informatie of verder praten? Bel of mail me 06 24946450 jeannette@mezzo-management.nl

.

Terug naar de Blogs.